Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Pracovný názov Africká ryža, alebo "Ryža ala Ivko", pretože tento recept mám od môjho chemical brothers. :D Priniesol nám ho ochutnať na kupko a ja som si hneď prosila recept. Ak máte radi pikantné a korenisté chute, tento jednoduchý recept je práve pre Vás.
Jollof rice pochádza zo západnej Afriky. Existujú dve verzie receptu: ghanská a nigerijská (nedočítala som sa, aký je medzi nimi rozdiel). Tento recept bude samozrejme tretia verzia podľa môjho gusta. :D Originál verzia sa pripravuje z dlhozrnej ryže ( najčastejšie basmati alebo jasmínovej). Ja som použila "klasickú" guľatozrnú. Je to na vás.
Ten príborový nožík si prosím nevšímajte. Až keď som si prezerala nafotené fotky, došlo mi, že k ryži sa nožík asi veľmi nehodí... :D

300 g ryže
400 ml arrabiata omáčky (Kaufland, Lidl)
400 ml vody
120 g marinovaného tofu (príchuť podľa preferencií)
100 g mrazenej zmesi koreňovej zeleniny
1 veľká cibuľa
1 dcl slnečnicového oleja
4 strúčiky cesnaku
čerstvý zázvor
chilli paprička
1 ČL byliniek (stredomorský mix)
1/2 ČL kurkumy
štipka čierneho korenia
1. CIbuľu spolu s 1 dcl oleja spolu vymixujeme na hladkú kašu. Následne opražíme na panvici do svetlo hneda ( pozor aby vám na záver neprihorela).
2. K cibuli pridáme prelisovaný cesnak a chvíľku opražíme. K tomuto základu prilejeme arrabiata omáčku a privedieme k varu. Môžete si vyrobiť aj vlastné paradajkové pyré, ale mne táto omáčka šetrí čas a je fakt skvelá.
3. Do paradajkového pretlaku nastrúhame čerstvý zázvor asi o veľkosti reďkovky. (Lepšie prirovnanie ma nenapadá. :D Nastrúhajte proste podľa chuti. Ja zázvorom nešetrím). Taktiež pridáme nadrobno nakrájanú chilli papričku.
4. Do omáčky zamiešame aj zvyšné korenie (kurkumu, čierne korenie, zmes byliniek) a zalejeme vodou. Pridáme aj zmes koreňovej zeleniny.
5. Vodou premitú ryžu vysypeme k omáčke, poriadne premiešame a panvičku prikryjeme pokrievkou. Znížime teplotu hriania na minimum a necháme pod pokrievkou dôjsť asi 25- 30 minút. Za ten čas môžete ryžu 2- 3 x premiešať a ochutnať, či je hotová.
(Ja varím na elektrických platniach, takže si viem nízku teplotu veľmi citlivo regulovať a takto ryžu uvariť. Ak máte plynový sporák, odporúčam radšej ryžu po premiešaní s omáčkou odstaviť z plameňa, hneď prikryť pokrievkou a neotvárať cca. 30 minút).

Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...