Bosorkine prsty

28.10.2020

Blíži sa haloween a čo by to bol za sviatok bez  výzdoby, kostýmov a všetkých týchto krvavých nechutných chutností? Mnohí z nás tento sviatok neuznávajú a čertia sa nad tým, ako sme od Američanov prebrali ich maniere. Nie je tomu však tak! Haloween je pôvodne Keltským sviatkom a pôvod má v Írsku. V preklade znamená "predvečer všetkých svätých". Keď sa Kelti na konci októbra lúčili s letom a vítali prichádzajúcu zimu, obliekali sa do masiek. Verili totiž, že v noci sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť živých. Kostými teda mali za úlohu týchto duchov oklamať. Nevidím dôvod prečo by sme sa jeden večer nemohli zabaviť v kostýmoch a na druhý deň ísť zapáliť sviečku? Naši blízky by nás určite radšej videli veselých, ako uplakaných. Spomenúť si na milovaných, ktorí už nie sú medzi živými si treba aj vo všedný deň, nie len keď sa to píše v kalendári. Zahoď teda haloweenske predsudky a trošku života do toho umierania! Ak miluješ haloweenske párty ,týmito nechutne chutnými prstami určite zaujmeš! Príprava je jednoduchšia, ako sa na prvý pohľad zdá!

Ingrediencie: 

200 g polohrubej múky 

60 g práškového cukru 

110 g rastlinného tuku 

20 ml vody 

1/4 ČL kypriaceho prášku do pečiva

 1/2 ČL mandľového cukru

 štipka soli 

mandle

 šípkový lekvár 

Postup:

1. Najprv zmiešame všetky sypké ingrediencie. 

2. Pridáme rastlinný tuk, vodu a pomocou ruky vypracujeme hladké cesto. 

3. Bochníček cesta odložíme na cca. 30 minút do chladničky. 

4. Z cesta postupne odoberáme a tvarujeme v dlaniach guličky, ktoré následne rozvaľkáme do tvaru prsta. 

5. Pomocou noža vytvoríme na prstoch záhyby. 

6. Olúpané mandle prerežeme na polovicu a jemne pritlačíme do cesta. 

7. Pečieme na pečiacom papieri pri 180 °C cca. 15 minút do zlatista. 

8. Keď prsty trošku vychladnú, opatrne z nich odlúpneme mandle a dané miesto natrieme lekvárom. Mandle prilepíme naspäť na lekvár. 

9. Opačné konce prstov môžeme omáčať v lekváre pre krvavý efekt. 

10. Servírujeme s miskou šípkového alebo iného lekváru.

Tip:

Neolúpané mandle zalejeme vriacou vodou a necháme minútu lúhovať. Po minúte prepláchneme v zimnej vode. Po jemnom stlačení medzi prstami by mali mandle zo šupky pekne vykĺznuť.

Prsty váľkame menšie a tenšie, pretože pri pečení ešte jemne podrastú.

Z tejto dávky vám malo výjsť okolo 30 prstíkov.


Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri...

Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky