Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Výborná omáčka s údeným tofu pripomínajúca mleté. Jediná špecifickejšia surovina ktorú na ich prípravu budete potrebovať je umeocot. Má slano-kyslú chuť a v porovnaní s klasickým octom je omnoho zdravší. Kým klasický ocot náš organizmus prekysľuje ( z hľadiska čínskej medicíny energeticky ochladzuje), umeocot je zásaditý, pomáha k správnemu fungovaniu črevnej mikroflóry a má zohrievajúci účinok. Vyrába sa fermentáciou japonských sliviek a rastlinky shizo. Umeocot používam do kyslých strukovinových polievok a veľmi sa mi osvedčilo jeho používanie pri karamelizovaní cibule. V kombinácii s cukrom sa cibuľka krásne zlepí a schrumkavie. Ak ste ešte umeocot nevyskúšali tak vám ho odporúčam všetkými desiatimi. Kúpite ho v každom obchode so zdravou výživou.
500 g cestovín (mini fusili)
420 g Arrabiata omáčky
360 g údeného tofu
300 ml zeleninového vývaru
1 veľkú cibuľu
3 strúčiky cesnaku
1 PL cukru
1 PL ume octu
1/2 ČL mletej sladkej papriky
1/2 ČL mletej rasce
soľ
rastlinný olej
1. Na kvapke rastlinného oleja pomaly opražíme na drobno nakrájanú cibuľku.
2. Pred koncom pridáme 1 PL cukru a 1 PL ume octu. Cibuľku pomaly pražíme do chrumkava (kým sa neskaramelizuje a nevyparí ocot ).
3. K hotovej cibuli prisypeme mletú papriku, rascu a minútku opražíme.
4. Pridáme na drobno namrvené tofu, ktoré opečieme do zlatista.
5. Opečené tofu zalejeme 300 ml vývaru. Ak nemáte vývar pridajte horúcu vodu a 1/2 kocky bio zeleninového bujónu.
6. Pridáme Arrabiata omáčku a privedieme k varu. Arrabiatu v skle máme doma vždy v zásobe. Nakupujem ju najčastejšie v Lidli alebo Kauflande.
7. K hotovej omáčke primiešame uvarené cestoviny a prípadne dochutíme soľou a čiernym korením. Odporúčam zvoliť menšie cestoviny na ktoré sa omáčka pekne nalepí.
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...