Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim jeho nenáročnosť a mňamóznosť, je to to najlepšie jedlo! Zeleninových verzií je samozrejme mnoho. Ak ste čili ešte nepripravovali, vyskúšajte moju variantu a nabudúce si trúfnite aj na tú svoju. Môžete použiť napríklad aj hnedú, či červenú šošovicu, mrkvu, papriku či batáty. Mne sa ako najautenckejšia zdá byť táto verzia s fazuľami a kukuricou. Ak chcete mať chilli hotové do 30 minút použite zavárané ingrediencie.
800 g lúpanych paradajok ( 2 konzervy)
400 ml zeleninového vývaru / vody + 1/2 kocky zelen. bujónu
280 g kukurice ( 1 konz.)
240 g borloti fazule (1 konz.)
240 g červenej fazule (kidney beans- 1 konz.)
90 g sójového granulátu
1 väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 ČL sladkej papriky
1 ČL mleté chilli / čerstvé chilli
1 ČL rímskej rasce
1 ČL soli
1/2 ČL čierneho korenia
šťava z limetky
čerstvý koriander
slenčnicový olej
(Hmotnosť fazule a kukurice udávam bez nálevu)
200 g hladkej múky
100 ml horúcej vody
1 PL oleja
1/2 ČL soli
1. Sójový granulát zalejeme zeleninovým vývarom a pár minút povaríme (kým v hrnci neostane skoro žiadna voda).
2. Na rozohriatom oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Ku koncu pridáme prelisovaný cesnak, mletú papriku a rascu, chilli a necháme chvíľku prevoňať.
3. Ak chcete mať chilli hotové za pár minút, použite fazule a kukuricu z konzervy (iba pevný obsah bez nálevu). K hotovému základu pridáme paradajky, fazule, kukuricu, hotový sójový granulát a necháme priviesť k varu. Ak sa rozhodnete pre sušené fazule, predmočte ich deň vopred. Pred tým než ich pridáte do omáčky ich varte v jemne osolenej vode do zmäknutia.
4. Na záver dochutíme soľou, čiernym korením a šťavou z limetky podľa chuti. Chilli si môžete pri servírovaní zjemniť aj kyslou smotanou.
Ako prílohu podávame napríklad jazmínovú ryžu, pita chlebík, alebo oboje.
1. Hladkú múku zmiešame so soľou.
2. Pridáme olej, horúcu vodu a vymiesime cesto.
3. Bochník zabalíme do potravinovej fólie / sáčku a necháme postáť 20 minút.
4. Bochník rozdelíme na cca. 5 častí a z každej vyvaľkáme placku.
5. Placky opekáme z oboch strán, kým sa nezačnú mierne nafukovať.
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...