Cuketový koláč

17.05.2020

Ešte sa mi nestalo, aby niekto po ochutnaní uhádol, že tento koláč obsahuje cuketu. Väčšinou mi ochutnávači nechcú veriť. Vedeli ste, že cuketa je z botanického hľadiska ovocie, ale používame ju ako zeleninu? Má veľmi nízku energetickú hodnotu a neobsahuje tuk. Kvôli svojmu obsahu vlákniny má taktiež pozitívny vplyv na trávenie. Tento koláč patrí k mojim obľúbeným. Hodí sa skvelo na raňajky ku káve alebo čaju.

Ingrediencie

400 g polohrubej múky 

230 g nastrúhanej cukety

200 g trstinového cukru

200 ml sójového mlieka 

100 ml oleja

50 sušených brusníc

30- 50 g slnečnicových semienok

1 PL mletej škorice

12 g prášku do pečiva (1 balenie)

štipka soli

nasekané orechy, pomleté ľanové semienka / podľa preferencií

Postup

1. Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké ingrediencie.

2. Pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu (ja ju nešúpem), mlieko a olej. 

3. Cesto premixujeme ponorným mixérom.

4.  Pridáme brusnice,  slnečnicové semienka, po prípade nasekané orechy. Je to len a len na vás, podľa toho čo máte radi, alebo čo pravé nájdete doma. Všetko premiešame.

5. Na vymastený, a múkou vysypaný plech o rozmeroch cca. 25 x 36 cm si rovnomerne rozotrieme cesto. Vrch môžeme posypať nasekanými brusnciami, slnečnicovými semienkami alebo orechmi. Ja osobne koláčik pred pečením posypem aj namletými ľanovými semienkami.

6. Pečieme pri 180°C (vrchný aj spodný ohrev) 30 minút.

Po dopečení môžete poliať roztopenou čokoládou, alebo jemne posypať práškovým cukrom. :)

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri...

Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky