Foccacia

29.04.2020

Focaccia (fokača) je talianská chlebová placka a pozor..je prudko návyková. Môžete ju jesť len tak fokaču s fokačou jak sa vraví (haha), alebo k polievkám či dipom. 

Ingrediencie:

350 g hladká múka
250 ml vlažnej vody
7 g sušené droždie
3 PL olivový olej
1 ČL soli
1/2 ČL cukru
3 strúčiky cesnaku
1 ČL sušeného oregána
1 ČL sušeného rozmarínu
1 ČL sušenej bazalky
1/2 ČL čierneho korenia

Postup:

Droždie zalejeme cca. 1 dcl. vlažnej vody a pridáme cukor. Necháme pracovať cca. 10 minút.
Medzitým si v mise zmiešame všetky sypké ingrediencie s 1 lyžicou olivového oleja. Až tak pridáme 250 ml vlažnej vody a vypracujeme cesto.
Nezľaknite sa, že bude riedke- ono také má byť.


Cesto si vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a poprášime ho z každej strany trochou múky. Neodporúčam do cesta túto múku nijak extra zapracovávať- focaccia potom bude veľmi hutná.
Misu, do ktorej pôjde cesto kysnúť si vymastíme olivovým olejom- nešetrite. Nech to cesto kľudne v tom oleji na spodku pláva

.
Misu prikryjeme a cesto necháme kysnúť na teplom mieste 1-1,5 hodiny.
Keď je cesto vykysnuté (zdvojnásobí svoj objem), vyklopíme ho na plech vystlaný pečiacim papierom.
Na vrch cesta ešte kvapnite olivový olej a celé si ho takto premastite, aby sa vám s ním lepšie pracovalo.


Cesto si rukami porozťahujeme po plechu a ľubovoľne ozdobíme.
Výborne sa k tomu hodia olivy (ja som závislák na čierne), cherry paradajky, cibuľa, petržlenová vňať...komu čo po chuti. Ale výborne je to aj čisté.


Pečieme pri 200°C cca. 15 minút do zlatista.


Za inšpiráciu na recept ďakujem kamošovi Mirkovi. Oni sú doma vraj už tiež prudko závislý. Fakt pozor (haha).

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky