Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Huby, moja srdcovka. Ako dieťa som ich neznášala, no stačilo aby ma rodičia poslali na prázdniny k tete. Jej manžel bol veľký zálesák a vášnivý hubár. Pamätám si, že to u nich doma stále voňalo za hubami. Sušili sa všade- v kuchyni, po skriniach, na balkóne. Na raňajky som dostala hubovú praženicu, na obed niečo s hubovou omáčkou...proste huby everywhere. :D A tak či som chcela, alebo nie- musela som jesť, keď som nechcela držať hladovku. Prišla som na to, že vôbec nie sú také zlé a tak sa zrodila moja láska k nim. Cez trucovanie a slzy... :D
500- 520 g hlív
500- 520 g zemiakov
1 l vody
400 ml zeleninového vývaru
1 veľká cibuľa
4 strúčiky cesnaku
5 PL paradajkového pretlaku
2 ČL sladkej mletej papriky
1- 2 ČL pálivej mletej papriky
2- 3 ČL soli
1/2 ČL mletej rasce
1/4 ČL čierneho mletého korenia
1/4 ČL sušeného rozmarínu
1 ČL majoránu
slnečnicový olej
1. Hlivu a očistené zemiaky si nakrájame na kocky.
2. Na rozohriatom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu (olejom šetriť nemusíte). Neskôr k nej pridáme prelisovaný cesnak a všetky koreniny okrem majoránu a soli. Chvíľu opražíme.
3. Do hrnca pridáme zemiaky a poriadne ich v koreninovom základe premiešame. K zemiakom prihodíme aj nakrájanú hlivu a za stáleho miešania pražíme až kým hliva nezníži svoj objem o cca. polovicu.
4. Zalejeme to zeleninovým vývarom a vodou.
5. Pridáme 5 okopistých lyžíc paradajkového pretlaku a soľ.
6. Guľáš varíme na miernom ohni, až kým zemiaky nezmäknú.
7. Na záver ešte dochutíme korením podľa preferencií.
8. Po odstavení guľášu z varu, pridáme 1 ČL majoránu a premiešame.
Guľáš je samozrejme najlepší, keď postojí do druhého dňa a všetky chute sa spolu prepoja. U nás prežil pár hodín a bol aj tak výborný- neostalo z neho nič. :)
Servírujeme s chlebíkom.
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...