Postup:
Cesto:
- V mise zmiešame múku, práškový
cukor, mletú škoricu a kypriaci prášok.
- Pridáme rastlinný tuk izbovej
teploty a vymiesime cesto. Cesto je hotové keď sa odliepa od stien misy.
- Bochník cesta necháme v chladničke
odpočívať cca. 30 minút. Medzitým si pripravíme všetky ostatné vrstvy na koláč.
Gaštanové pyré:
- Gaštany nožom nadrežeme do tvaru
kríža a olúpeme. Budú sa lúpať lepšie ak ich po nadrezaní pomaly
opečieme na panvici (škrupinka sa roztvorí).
- Olúpane a očistené gaštany
nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca spolu s kokosovým
mliekom, cukrom a rumom.
- Varíme cca. 20 minút, kým nebudú
gaštany mäkké. Všetko spolu premixujeme do hladkého pyré a necháme
vychladnúť. Môžete podľa chuti pridať viac rumu a dochutiť citrónovou
šťavou.
Jablková
zmes:
- Jablká očistíme a nahrubo
nastrúhame.
- Pridáme cukor (podľa kyslosti jabĺk
a preferencií), krupicu, nasekané orechy a dochutíme citrónovou
šťavou.
Vrstvenie
koláča:
- Spodok okrúhlej formy ( priemer
cca. 30 cm ) vystelieme pečiacim papierom a obvod formy vymastíme
rastlinným tukom.
- Cesto pomocou rúk roztlačíme do
formy a zdvihneme ho po jej bokoch do výšky - cca. 2 cm.
- Spodok cesta poprepichujeme vidličkou
a dáme piecť na 10 minút do rozohriatej rúry na 200 °C.
- Po vybratí necháme cesto minútu
prechladnúť a vylejeme na neho gaštanové pyré.
- Na vrch rovnomerne rozložíme nastrúhané
jablká.
- Koláč zapekáme pri 180 °C po dobu
25 - 30 minút.
Na
vrch:
Jablká
prekrojíme na polovice a nakrájame na tenké plátky.
Na
panvicu nasypeme trochu kryštálového cukru, podlejeme rumom, pridáme jablká a karamelizujeme do zlatista.
Hotové
jablká rozložíme na upečený koláč. Môžeme servírovať poliaty roztopenou horkou
čokoládou.
Koláč je najlepší na druhý deň, keď cesto napije vlhkosť z gaštanového pyré a jabĺk.