Ingrediencie:
CESTO:
350 g hladkej múky
200 ml mandľového /
sójového alebo iného rastlinného mlieka
50 g oleja /
rastlinného masla
50 g kryštálového
cukru
20 g droždia
2 ČL kypriaceho
prášku
štipka soli
KAKAOVÁ PLNKA:
100 g rastlinného masla
100 g kryštálového cukru
1 PL kakaa
Postup:
KVÁSOK:
Nadrobené
droždie vymiešame so 100 ml mlieka izbovej teploty. Pridáme 10 g múky a cukru a
necháme cca. 15 minút postáť, kým sa nám nevytvorí hustý kvások.
KAKAOVÁ NÁPLŇ:
Zmäknuté
maslo spolu s cukrom a kakaom poriadne vymiešame. Vznikne nám ľahko roztierateľná
náplň, ktorou budeme neskôr cesto potierať.
CESTO:
1. Vo
väčšej miske si zmiešame zvyšnú múku, cukor, kypriaci prášok a štipku
soli.
2. Do
misky s kváskom pridáme zvyšné mlieko, olej (alebo roztopené maslo) a
premiešame.
3. Obsahy
oboch misiek zmiešame dokopy a z výsledného cesta vypracujeme bochník. Ten
uložíme do múkou vysypanej misky, ktorú prikryjeme utierkou. Cesto necháme
hodinu kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem.
4. Vykysnuté cesto si rozdelíme na menšie časti a na pomúčenej
pracovnej doske vyvaľkáme o veľkosti cca. 50 x 30 cm. ( Hrúbka cesta závisí na
vás. Ja radšej vaľkám cesto tenšie a viac krát ho zrolujem).
5. Cesto
potrieme náplňou a po dĺžke zrolujeme.
6. Zrolované
cesto si nakrájame pomocou nožíka na hrubšie kúsky (podľa toho, aké veľké chcete kakovníky mať).
7. Ukladáme na vymastený plech (namiesto oleja môžete použiť kokosový olej). Medzi slimákmi nemusíte robiť medzeru.
8. Pred
tým než plech vložíme do rúry, necháme ich ešte 10 minút podkysnúť.
9. Pečieme
pri teplote 18° C do zlatista (cca. 25- 30 minút).