Kakaovo - tvarohový koláč

20.05.2021

Biele tofu je skvelá univerzálna potravina, ktorá sa dá pripraviť na slano aj na sladko. V tomto koláči som ho použila ako tvaroh. Stačí ho správne dochutiť a rozdiel skoro nespoznáte. Vedeli ste, že kvety orgovánu sa dajú jesť? Je to taktiež krásna ozdoba koláčov a sladkých dezertov. :)

Ingrediencie:

Cesto:

200 g polohrubej múky

200 ml rastlinného mlieka

100 g trstinového cukru

50 ml rastlinného oleja

6 g kypriaceho prášku

2 PL kakaa

štipka soli

Tvaroh:

180 g bieleho tofu

100- 150 g natural jogurtu od Green day

2-3 PL rastlinného mlieka

2-3 PL práškového cukru

2 PL citrónovej šťavy

pár kvapiek vanilkovej arómy

Postup:

1. Tofu si rozdelíme na 4 menšie časti a každú časť poriadne vyžmýkame v dlaniach. Zbavíme sa poriadne prebytočnej vody a tým aj tofu "pachute".

2. Odšťavené tofu pridáme do mixéra spolu s ostatnými ingredienciami na tvaroh a mixujeme do hladkého krému (cca. 5 minút). Jogurt pridavájte postupne aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Nemusíte použiť cely kelímok. Na záver prípadne pridajte viac citrónovej šťavy alebo cukru.

3. V miske zmiešame všetky sypké ingrediencie na cesto a následne pridáme tekuté. Poriadne premiešame do hladkého a nadýchaného cesta.

4. Cesto vylejeme na pečiaci papier alebo vymastený plech a rovnomerne rozotrieme. Používam plech o rozmere 22 x 27 cm.

5. Pomocou lyžičky poukladáme na cesto kôpky tvarohu. Dreveným špáradlom tvaroh rozotrieme po celom povrchu koláča.

6. Pečieme 35 minút pri 180 °C.

Tip: Tofu krém si pripravte deň vopred a nechajte ho odstáť v chladničke nech sa poriadne prepoja všetky chute. Odporúčam pripraviť si aj dvojnásobnú dávku tofu krému (jogurt stačí použiť len jeden) a dať ho na koláč naozaj štedro. Z krému ktorý sa vám zvýši môžete spraviť ovocné poháre.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri...

Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky