Kvásková pizza zo špaldovej celozrnnej múky

16.06.2020

Ak sa doma tiež staráte o vlastný kvások a pečiete si domáci chlebík, vyskúšajte si z neho spraviť aj pizzu. Fotenie pizze je bola pre mňa veľká výzva, pretože tie vône vo mne vyvolávajú okamžitý hlad. :)

Ingrediencie:

240 g rozkvasu

250 g jemnej špaldovej celozrnnej múky

215 ml vlažnej vody

3 PL olivového oleja

1 ČL soli

paradajkový pretlak/kečup

vegánsky syr

oregáno

čierne olivy

čerstvý tymián

čerstvá bazalka

cesnak

Postup:

Všetky ingrediencie spolu vymiesime do cesta, ktoré si na poriadne pomúčenej pracovnej doske vypracujeme do tvaru bochníka.

Bochník vložíme do väčšej misy a prikryjeme fóliou alebo sáčkom. Necháme kysnúť na teplom mieste cca. 2 hodiny, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Keď je cesto vykysnuté rozdelíme si ho na menšie časti (podľa toho aký veľký máte pekáč) a necháme ešte 15 minút podkysnúť.

Pekáč si vymastíme olivovým olejom a do stredu uložíme bochník, ktorý roztláčame prstami od stredu ku krajom do požadovaného tvaru.

Cesto potrieme kečupom/pretlakom, posypeme oregánom a syrom. Úplne na vrch poukladáme ďalšie suroviny (podľa chuti).

Moje chute preferujú olivy, čersvý tymián a pesto z medvedieho cesnaku. 

Pečieme pri maximálnej teplote rúry do zlatista.

Na záver ozdobíme čerstvou bazalkou, pokvapkáme olivovým olejom a okraje potrieme čerstvým cesnakom.

Moje recepty môžete sledovať aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Môže sa vám tiež páčiť:

Vegan makovky

28.09.2021

Tento víkend sme s priateľmi strávili na chate v Slovenskom raji. Pred odchodom na turistiku sme si sadli k spoločným raňajkám a každý si servíroval to svoje. Keďže ja som tím slané raňajky, vytiahla som klasicky pečivo a párky od Lunter. Zbadala som však raňajky kamošov, ktorí vytiahli vianočku, maslo, džem, mlieko. Úplne mi to pripomenulo detstvo...

Škvarkovníky, alebo inak povedané oškvarkové pagáče poznáme asi všetci. Ako dieťa som ich neznášala a chutili mi vždy skôr zemiakové. Avšak s Lunter rastlinnou škvarkovou nátierkou som im prišla na chuť. Do tých, ktoré vidíte na foto som zabudla počas prípravy primiešať mletú rascu, preto sú svetlejšie. Odporúčam ich pred pečením posypať sezamom a...

Musím sa priznať, že kakaovníky mám možno ešte radšej, ako škoricovníky. Postup a príprava sa okrem náplne veľmi nelíšia. Škoricovníky mám radšej, ako "jednohubky" a kakovníky zas rolujem a krájam vo forme väčších "lúpačok". Je to ale v podstate jedno, aký spôsob si zvolíte. Komu je ako po chuti. :)

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky