Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Na stromoch nám v záhradach okrem čerešníy v tomto období pomaly začínajú dozrievať aj marhule a bola by škoda toho nevyužiť. :) Možností ako ich spracovať je mnoho- lekvár, zaváranie, dať si len tak čerstvé, alebo si z nich pripraviť chutný sladký obed.
500 g zemiakov
200 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
štipka soli
mletý mak
práškový cukor
rastlinné maslo
1. Ako prvé dáme variť zemiaky v šupke. Keď sú mäkké, necháme ich vychladnúť a ošúpeme.
2. Popučené zemiaky zmiešame s múkou a štipkou soli. Vypracujeme si bochník lepkavého cesta.
3. Cesto si rozdelíme na dve polovice a na pomúčenej doske si vyvaľkáme na hrúbku cca. 1,5 cm.
4. Z cesta si vykrojíme štvorce o veľkosti cca. 7 cm (riaďte sa aj veľkostťami marhúľ).
5. Jednotlivé marhule obalíme do cesta a vytvoríme si z nich guľky.
6. Guľky vložíme do vriacej vody, kde ich varíme dokiaľ sa nevyplavia na povrch ( cca. 5 minút).
7. Scedené guľky obalíme v rozpustenom rastlinnom masle a maku.
8. Na záver posypeme práškovým cukrom podľa chuti. :)
Dobrú chuť!
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...