Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Červená kapusta na skaramelizovanej cibuľke je moja srdcovka. Pri tomto recepte môžete skúsiť domácu knedľu vylepšiť o chuť byliniek. Ak ste ešte nikdy nechutnali seitan - môžem len odporučiť. Svojou konzistenciou pripomína hydinové mäso. V ázijskej kuchyni sa seitan používa dlhé stáročia. Širšiemu svetu bol predstavený cca. pred 50 rokmi zástancami makrobiotickej stravy. Obsahuje aj nezanedbateľné množstvo bielkovín a dalo by sa povedať, že je dôležitou súčasťou vegetariánskej a vegánskej stravy. Ak ale máte bezlepkovú diétu, seitan si bohužiaľ nedoprajete. Vyrába sa totiž z pšeničného proteínu (lepku).
Zaujímavosť: Keby ste napríklad zjedli rovnaký počet kalórii zo seitanu a z hovädzieho mäsa, zo seitanu dostanete viac bielkovín. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o rastlinnú potravinu, neobsahuje cholesterol, ale za to mnoho riboflavínu (vitamín B2), niacinu (vitamín B3), pyridoxínu ( vitamín B6). Ide skrátka o nízkokalorickú potravinu s vysokým obsahom bielkovín.
Zmes na prípravu seitanu si viete zakúpiť v obchodoch so zdravou výživou, alebo si ho viete vyrobiť aj doma.

hlávka červenej kapusty (cca. 1 kg )
1 veľká cibuľa
1 PL cukru
1 PL octu
2 ČL soli
1 ČL mletej rasce
1/4 ČL mletej sladkej papriky
1 zemiak
200 ml vody
1 bobkový list
500 g polohrubej múky
350 ml vody
15 g čerstvého droždia/ alebo 10 g sušeného droždia
2 ČL soli
1 ČL cukru
1 ČL oleja
1 ČL korenia bylinky (Stredomorský mix)
120 g BIO seitan instant ( Amylon)
1 dcl oleja
2 ČL zmesi korenia na hydinu
soľ
200 g pšeničného lepku
200 ml vody
40 g hladkej pšeničnej múky
20 ml slnečnicového oleja
30 ml sójovej omáčky
1 ČL soli
1 ČL sladkej údenej papriky
1 ČL sušeného cesnaku
1/4 ČL čierneho korenia
1. Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ, bylinky, droždie a cukor. Pridáme vodu a poriadne premiešame. Vznikne nám lepivé cesto z ktorého si vytvarujeme bochník a necháme ho prikrytý, na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
2. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozdelíme si ho na 2 polovice, Na pomúčenej doske vypracujeme 2 bochníky a necháme ešte 20 minút kysnúť.
3. Hrniec naplníme do polovice vodou a necháme ju zovrieť. Do takejto vriacej vody vložíme obe knedle a na strednom plameni varíme prikryté 20 minút ( bez odkrývania).
Uvarené knedle potrieme olejom a máme ich pripravené na servírovanie. Vegánsku bylinkovú knedľu kúpite aj v Kauflande.
Najlepšie si je ho pripraviť pár hodín, alebo deň vopred aby stihol napiť marinádu.
1. Seitan si pripravíme a uvaríme podľa návodu na obale. Odporúčam ho variť v zeleninovom vývare a do požadovaného tvaru rozvaľkať. Medzitým než nám vychladne si vyrobíme marinádu.
2. V miske si zmiešame olej, zmes korenia a soľ. Vychladený seitan premastíme v marináde a necháme pár hodín ( alebo až do druhého dňa) odstáť v chladničke.
3. Olej z marinády vylejeme na panvicu a opekáme na ňom seitan z oboch strán do zlatista.
Zvyšným výpekom môžeme pri servírovaní pokvapkať knedľu.
1. V miske si zmiešame pšeničný lepok, múku a korenie. Pridáme vodu, sójovú omáčku a olej. Všetko poriadne premiešame. Malo by sa nám vytvoriť gumové cesto.
2. Na pracovnej doske si cesto poriadne premiesime a vytvarujeme z neho bochník. Ten zabalíme do potravinovej fólie, alebo sáčku a necháme cez noc v chladničke.
3. Na druhý deň si bochník rozdelíme na menšie časti a vyvaľkáme do požadováneho tvaru. Seitan môžete uvariť vo vode, do ktorej ale nezabudnite pridať zeleninový bujón (vývar) a sójovú omáčku. Uvarený ho môžete marinovať a opiecť, rovnako ako v postupe vyššie. Varíme cca. 25 minút.
1. Kapustu nadrobno nakrájame, posolíme a necháme postáť 10 minút.
2. Na miernom oleji si spražíme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme 1 PL cukru a na miernom ohni skaramelizujeme.
3. Pridáme nakrájanú kapustu, vodu, soľ, rascu, bobkový list- prikryjeme pokrievkou a dusíme až do zmäknutia. Tesne pred koncom pridajte ocot, poriadne premiešajte a odstavte zo sporáku. Dochuťte podľa preferencií.

Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...