Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Výborný rýchly obed, večera, či chuťovka. Ja pripravujem radšej korenistejšiu a pikantnejšiu verziu zemiakov, ktoré pekne zjemní a osvieži chuť guacamole.
Pre tých, ktorý by nepoznali: Guacamole je avokádový pokrm, ktorý pochádza od Aztékov. Používa sa ako pomazánka a prísada k ďalším jedlám. Výbornú prílohu tvorí napríklad k mexickým nachos. Ak ste ju nikdy neochutnali je načase to zmeniť. :)
zemiaky
olivový olej
slnečnicový olej
čerstvý rozmarín ( 3 vetvičky)
1 ČL sladkej mletej papriky
1/3 ČL mletej pikantnej papriky
1/3 ČL mletého chilli
1/3 ČL mletej rasce
1/4 ČL čierneho korenia
soľ podľa chuti
čerstvá petržlenová vňať
1 zrelé avokádo
2 malé tvrdé paradajky
1-2 strúčiky cesnaku
1/4 žltej cibule
šťava z limetky
soľ
čierne korenie
1. Očistime si zemiaky a nakrájame ich na mesiačiky.
2. Vo väčšej panvici (voku) si rozohrejeme slnečnicový olej. Pridáme do neho 1 ČL sladkej mletej papriky, 1/3 ČL pikantnej mletej papriky, 1/3 ČL chilli, 1/3 mletej rasce, 1/4 ČL čierneho korenia a soľ. Chvíľu opražíme.
3. Ku tomuto korenistému základu primiešame zemiaky. Opekáme na panvici do zlatista pár minút.
4. Plech na ktorom budeme zemiaky piecť, si pokapeme troškou olivového oleja a poukladáme naň vetvičky čerstvého rozmarínu.
5. Zemiaky pečieme pri 190 °C cca. 30 minút kým nezmäknú. (Dĺžka pečenia závisí od predchádzajúceho praženia na panvici a rúry).
6. Po upečení dozdobíme petržlenovou vňaťou.
1. Avokádo si rozrežeme na polovicu. Kôstku vyberieme zaseknutím a pootočením nožíka.
2. Vnútro si pomocou lyžice vydlabeme do misky. Tam ho pomocou vidličky rozpučíme na kašu.
3. Do avokáda pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, paradajky a prelisovaný cesnak.
4. Dochutíme limetkovou šťavou, soľou a čiernym korením podľa chuti. Limetkovou šťavou nešetrite. ;)
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...