Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
350 g žltého hrachu
120 g mrkvy
500 - 700 ml vody / zeleninového vývaru
1 balenie marinovaného tempehu
1 menšia cibuľa
2 ks bobkový list
1/2 ČL sušeného cesnaku
1/2 ČL mletej rasce
1/4 ČL čierneho mletého korenia
soľ podľa chuti
rastlinný olej
100 g hnedej šošovice
80 g mrkvy
menšia cibuľka
50 g ovsených vločiek
2 strúčiky cesnaku
1 ČL soli
1 ČL drveného majoránu
1/2 ČL sladkej mletej papriky
1/2 ČL mletej rasce
1. Žltý hrach necháme predmočiť aspoň cez noc pred varením.
2. Nakrájame tempeh na cca. 1 cm kocky a mrkvu na malé kúsky (budeme ju mixovať spolu s hrachom).
3. V hrnci na troške oleja opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Pred koncom pridáme cca. polovicu nakrájaného tempehu a opečieme do zlatista.
4. Pridáme mletú rascu, sušený (alebo čerstvý) cesnak a minútku opražíme.
5. Pridáme predmočený žltý hrach, nakrájanú mrkvu, bobkové listy. Všetko zalejeme 500 ml vody a posolíme. Varíme cca. 30 minút kým hrach úplne nezmäkne.
6. Keď je hrach mäkký, celý obsah hrnca vymixujeme pomocou tyčového mixéra do hladka )nezabudnite vybrať bobkové listy) Prívarok dochutíme soľou a čiernym korením.
8. Na kvapke rastlinného oleja opražíme zvyšný tempeh do zlatista (môžete ho pokvapkať troškou sójovej omáčky).
1. V jemne osolenej vode uvaríme premytú šošovicu.
2. K uvarenej šošovici (vodu scedíme) pridáme na jemno nastrúhanú mrkvu, na drobno nakrájanú cibuľku a všetky ostatné ingrediencie.
3. Všetko vymixujeme do hladka (nemusíte úplne) a z vzniknutej hmoty vypracujeme malé fašírky.
4. Opečieme na panvici z oboch strán na kvapke rastlinného oleja, alebo aj bez.
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...