Pudingový pletenec

30.12.2021

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri iných koláčoch.

Ingrediencie:

Kysnuté cesto:

500 g hladkej múky

300 ml vlažného sójového mlieka

100 ml oleja

20 g čerstvého droždia

1 PL kryštálového cukru

1/2 ČL soli

Pudingová náplň:

500 ml sójového mlieka

200 g rastlinného masla / tuku

2 čokoládové / kakaové pudingy

5 PL kryštálového cukru

2 PL kakaa

Postup:

1. Rozkvas: Rozdrobíme droždie, pridáme 300 ml vlažného sójového mlieka, 20 g hladkej múky a 1 PL cukru. Necháme odstáť 20 minút, kým nadobudne hustejšiu konzistenciu.

2. Vo väčšej mise zmiešame zvyšných 480 g hladkej múky so soľou. Primiešame rozkvas, olej a vypracujeme nelepivé cesto. Bochník cesta vložíme do misy vysypanej múkou, prikryjeme utierkou / fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu 30 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.

3. Pudingový prášok a cukor rozmiešame v 300 ml sójového mlieka. Zvyšných 200 ml mlieka zohrejeme a rozpustíme v ňom tuk. Do hrnca s horúcim mliekom primiešame to v ktorom sme rozmiešali puding s cukrom. Varíme kým puding nezhuste.

4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca / obdlžníka (odporúčam robiť to rovno na podložke, kvôli lepšiemu prekladaniu na plech). Celý povrch potrieme pudigom a cesto po dĺžke zrolujeme do rolády.

5. Roládu prekrojíme po dĺžke na polovicu a zapletieme pomocou prekladania jednej polovice cesta cez druhú. Obe konce cesta poriadne spojíme. Opatrne preložíme na pekáč vystlaný pečiacim papierom. Pletenec uložíme do tvaru písmena U.

6. Pečieme pri 180 °C cca. 40 minút do zlatista.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri...

Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky