Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
500 g guľatozrnnej ryže
500 ml rastlinného mlieka (sójového)
400 ml vody
100 ml aquafaby (nesolený nálev z vareného cíceru / cíceru z konzervy)
150 g rastlinného masla (+ na potretie a na vrch nákypu)
4 - 6 PL práškového cukru
1 vanilkový cukor
4 ks klinček
kôra z jedného citróna
2 ( 500 g ) plechovky zaváraných broskýň (+ čerstvé maliny)
1. Opláchneme ryžu a vysypeme do do vriacej osolenej vody. Pridáme klinčeky a za občasného miešania varíme cca. 10 minút.
2. Prípadnu prebytočnú vodu zlejeme, povyberáme klinčeky a ryžu zalejeme horúcim mliekom.
3. Ryžu za stáleho miešania dovaríme do mäkka. Prisypeme cukor, vanilkový cukor, maslo a nastrúhame kôru z citróna. Necháme prechladnúť a za ten čas vyšľaháme aquafabu.
4. Aquafaba: Nálev z cícera s pridanou štipkou soli vyšľaháme "metličkovým" mixérom do hustej peny (ako bielko z vajíčka). Ak varíme cícer sušený, nechaáme aby sa voda pri varení vyparila natoľko aby jej ostalo nad povrchom cíceru cca. 3 cm. Túto vodu zlejeme bokom do misky. Vychladenú môžeme šľahať.
5. Aquafabu jemne primiešame do mierne vychladenej ryže.
6. Spodok pekáča (cca. 35 x 25 cm, alebo aj väčší) potrieme ratslinným maslom. Vysypeme do neho 1/2 ryže a uhladíme. Na vrch poukladáme broskyne, maliny alebo iné preferované ovocie. Ovocie zakryjeme druhou polovicou ryže a opäť vrch uhladíme.
7. Na záver poukladáme po povrchu tenke plátky masla a dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 °C. Pečieme 50 minút, kým sa boky nákypu nezačnú jemne pripekať.
8. Nákyp si pri jedení vylepšíme o ovocnú šťavu a posypeme práškovým cukrom.
Môžete ma sledovať aj na Instagrame:
Mohlo by sa Vám tiež páčiť:
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...