Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to sú sójové kocky. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho. K segedínu sa ako príloha najlepšie hodí parená knedľa. Ak sa vám ju nechce za každým pripravovať doma (ako mne) v Kauflande nájdete kváskovú knedľu, ktorá neobsahuje žiadne živočíšne zložky. Majú ju dokonca aj v bylinkovej variante.
Počet: 4 - 6 porcií Čas prípravy: 1 hodina

Kapusta:
1 liter zeleninového vývaru ( alebo môžete použiť bujón)
700 g kapusty
200 ml sójovej smotany (Kaufland- take it veggie)
2 červené cibule
2 PL hladkej múky
2 ČL sladkej mletej papriky
2 ks bobkový list
1 ČL pikantnej mletej papriky
1 ČL mletej rasce
mleté čierne korenie
rastlinný olej
Sójové kocky:
180 g sójových kociek
1 liter zeleninového vývaru
2. Vo väčšom hrnci zohrejeme olej a prihodíme k nemu na drobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa opražená pridáme 2 ČL sladkej mletej papriky, 1 ČL pikantnej mletej papriky, 1 ČL mletej rasce a minútku opražíme.
3. Koreninovú zmes zalejeme cca. 100 ml pripraveného zeleninového vývaru (môžme nechať chvíľku podusiť). Pridáme uvarené sójové kocky a opäť chvíľu opražíme.
4. Pridáme kyslú kapustu, zvyšný zeleninový vývar a bobkové listy. Všetko poriadne premiešame, znížime teplotu na sporáku a hrniec prikryjeme pokrievkou. Kapustu dusíme približne 20 minút, kým nie je mäkká podľa vašich predstáv.
5. V sójovej smotane rozmiešame 2 PL hladkej múky a prilejeme ku kapuste. Na záver segedín dochutíme mletým čiernym korením, prípadne soľou.
Podávame s knedľou alebo chlebom.


Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...