Postup:
KVÁSOK:
Nadrobené droždie vymiešame so 100 ml mlieka izbovej teploty. Pridáme 10 g múky a cukru a necháme cca. 15 minút postáť, kým sa nám nevytvorí hustý kvások.
ŠKORICOVÁ NÁPLŇ:
Zmäknuté maslo spolu s cukrom a škoricou poriadne vymiešame. Vznikne nám ľahko roztierateľná náplň, ktorou budeme neskôr cesto potierať.
CESTO:
1. Vo väčšej miske si zmiešame zvyšnú múku, cukor, kypriaci prášok a štipku soli.
2. Do misky s kváskom pridáme zvyšné mlieko, olej (alebo roztopené maslo) a premiešame.
3. Obsahy oboch misiek zmiešame dokopy a z výsledného cesta vypracujeme bochník. Ten uložíme do múkou vysypanej misky, ktorú prikryjeme utierkou. Cesto necháme hodinu kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem.
4. Vykysnuté cesto si rozdelíme na menšie časti a na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme o veľkosti cca. 50 x 30 cm. ( Hrúbka cesta závisi na vás. Ja radšej vaľkám cesto tenšie a viac krát ho zrolujem).
5. Cesto potrieme náplňou a po dĺžke zrolujeme.
6. Zrolované cesto si nakrájame pomocou nožíka na cca. 3 cm hrúbku. (S nožíkom jemne prerežeme vrch cesta a zvyšok rezu nožík iba zatlačíme k pracovnej doske).
7. Hniezda ukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom. Medzi hniezdami necháme pár centimetrový odstup,pretože pri pečení mierne narastú.
8. Pred tým než plech s hniezdami vložíme do rúry, necháme ich ešte 10 minút podkysnúť.
9. Pečieme pri teplote 180° C do zlatista (cca. 10-15 minút).
POLEVA:
V miske si zmiešame práškový cukor, s maslom a troškou smotany na varenie. Jednotlivé suroviny pridávame "od oka". Poleva by mala nemala byť ani príliš hustá, ani príliš riedka.
Osie hniezda potrieme polevou až keď sú vychladené. Dodá im vláčnosť a vydržia mäkké aj na tretí deň. Skladujte v uzatvárateľnej nádobe, ak sa vám niečo zvýši aj do druhého dňa. :)
Dobrú chuť.