Slaný koláč so špenátom "quiche"

18.02.2021

Tak na tretí krát sa podaril :) Medzitým som stihla keramickú formu na pečenie prasknúť a opäť zlepiť, ale fotky a recept sú na svete. Je to moja vlastná a zjednodušená verzia quiche- slaného koláča. Quiche je tradičný francúzsky koláč a existuje jeho nespočetné množstvo variant. Namiesto vyrábania vlastného cesta som si ušetrila čas použitím lístkového. Základ tohto môjho koláča je krém z bieleho tofu a ak nie ste jeho milovníkom/níčkou, naozaj sa ho v tomto recepte nemuíste báť. Krásne nasaje všetky potrebné chute a bude vám pripomínať rozšľahané vajíčka. Dôležitou ingredienciou tohto receptu je "čierna" soľ- kala namak, ktorú kúpite v každom obchode so zdravou výživou. Jej vajíčková chuť a aróma dodá quiche ten správny šmrnc.

Ingrediencie

1 balenie lístkového cesta

360 g bieleho tofu (2 balenia)

40 ml ovseného mlieka / vody

hrsť čerstvého špenátu (50- 100 g)

1 cibuľa (50 g)

1 PL zemiakového škrobu

1 PL lahôdkového droždia

3/4- 1 ČL kala namak soli

1/4 ČL sušený cesnak v prášku

čierne korenie

rastlinný olej

Postup:

1. Do mixéra nalámeme tofu a pridáme mlieko, kala namak soľ, zemiakový škrob, lahôdkové droždie, sušený cesnak a štipku čierneho korenia. Mixujeme cca. 5 minút na najvyšších otáčkach, až kým nám nevznikne hladký krém.

2. Na panvicu kvapneme trošku oleja a pridáme na drobno nakrájanú cibuľku. Pražíme do zlatista. K hotovej cibuľke pridáme za hrsť čerstvého špenátu- odstavíme z ohňa a miešame, kým špenát nezmenší svoj objem. Špenát spolu s cibuľkou primiešame k tofu krému (už nemixujeme).

3. Do okrúhlej formy s priemerom cca. 24 cm uložíme lístkové cesto. Bude nám stačiť jeho väčšia polovica. Cesto vytvarujeme do okrúhlej formy a prečnievajúce okraje odrežeme (zvyšné cesto môžete naplniť napríklad slivkovým lekvárom a spraviť si okrem slaného koláča aj sladký dezert. :))

4. Spodok cesta poprepichujeme vidličkou a rovnomerne na neho rozotrieme tofu-špenátový krém.

5. Pečieme v rúre predhriatej na 180°C cca. 30 minút do zlatista.

Po vybratí z rúry ho servírujem s opraženými kúskami tofu (na sójovej omáčke), na jemno nastrúhaným rastlinným syrom a nahrubo namletým čiernym korením.

Ak nemáte radi špenát, do tofu krému viete pridať v postate čokoľvek. Odskúšanú mám aj verziu s cherry paradajkami poukladanými na vrchu. Veľmi osviežujúce. ;)

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri...

Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky