Šúľance s vanilkovým krémom a lesným ovocím
Šúľance sa dajú pripraviť v rôznych chuťových variantách. Mne sa najčastejšie spájajú s mojou babkou, ktorá ich pripravuje so spraženou strúhankou a servíruje s lyžicou domáceho lekváru. Tento recept je trošku zmodernizovaný, ale je príjemnou a osviežujúcou obmenou tradičnej varianty.

Ingrediencie
Cesto:
700 g zemiaky
300 g hladká múka
3 PL mlieka/rastlinného mlieka
Vanilkový krém:
600- 800 ml mlieka/ rastlinného mlieka
1 zlatý klas
50 g trstinového cukru
Ozdoba:
maliny (čerstvé/ zavárané)
čučoriedky
práškový cukor
lieskové orechy

Postup
Zemiaky v šupke uvaríme a necháme vychladnúť. Ošúpeme a na jemno nastrúhame.
Pridáme múku a 3 PL mlieka a vypracujeme si cesto. (Ja to robievam ručne.)
Z cesta odoberáme po menších častiach a na pomúčenej pracovnej doske si vyvaľkáme valčeky z ktorých odkrajujeme šúľance veľké podľa preferencií. Ja si zvyknem každý jeden šúľanec ešte v rukách prevaľkať, aby mal pekný tvar.
Šúľance varíme vo vode kým nevyplávajú na povrch. Scedíme a poriadne prepláchneme v studenej vode.
Zlatý klas si uvaríte podľa návodu na obale. Ak chcete mať krém hustejší pridáte len 600 ml mlieka, ak naopak redší- 800 ml mlieka.
Zavárané, alebo čerstvé maliny si vymixujeme v mixéri a následne ohrejeme v hrnci.
Šúľance môžeme servírovať tak, že si ich najprv premiešame s vanilkovým krémom , navrch polejeme horúcimi malinami. Ozdobíme čučoriedkami, na jemno nasekanými lieskovými orechmi, po prípade dosladíme pomocou práškového cukru.

Prajem dobrú chuť :)