Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Tento šalát vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži ale aj zasýti. Zásluhu v recepte na tom nesie čerstvá šalátová uhorka a kyslá smotana. Kôpor je moja obľúbená letná bylina, ktorú by som najradšej pridávala do všetkých jedál. Príznačná chuť a vôňa kôpru si vás buď získa, alebo ho kvôli tomu naopak zavrhnete. Mali by ste však vedieť, že okrem skvelej chuti je kôpor aj dobrým zdrojom vápnika a jeho antibakteriálne účinky sa dajú prirovnať k cesnaku. Kôpor sa dá výborne skladovať v mrazáku, ako nasekaná vňať. Ako prílohu k tomuto šalátu môžete podávať napríklad tofu rybie prsty (recept nájdete v Hlavných jedlách), vyprážaný karfiol, šampiňóny, alebo na čo máte chuť. Mne sa k tomuto šalátu všelijak pýta vyprážané, ale je výborný aj bez akejkoľvek prílohy.
Kyslá smotana Creme Vega od DrOetker je jednoducho geniálna. Je poriadne hustá, kyslá a v receptoch na nerozoznanie od klasickej. Veľmi, veľmi vám ju teda odporúčam, určite si ju zamilujete. Je síce o čosi drahšia ako živočíšna /lebo samozrejme štát dotuje tie nesprávne sektory potravín/ ale naozaj kvalitná. Stojí okolo 1 eura ale tým, že je hustá jej netreba v receptoch zúžitkovať až tak veľa. Používam ju napríklad na zjemnenie do indických, korenistých omáčok namiesto kokosového mlieka. Skúste to niekedy tiež. Chutí to geniálne. :)
1 kg zemiakov
1/2 šalátovej uhorky
150 g kyslej smotany (Creme Vega od Dr´Oetker)
2 PL bezvaječnej majonézy (Doma)
2 PL kremžskej horčice (môže byť aj plnotučná)
za hrsť čerstvo nasekaného kôpru
cca. 1 dcl vody
soľ
čierne korenie
citrónová šťava
čerstvé chilli
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...