Tvarohový cheesecake so slaným karamelom
Cheesecaekov som sa za svoj krátky život narobila mnoho, pretože od prvého ochutnania sa stal mojím najmilším koláčom. Skúšala som mnoho receptov od rôznych ľudí, či z rôznych kuchárok. Ako mi pri varení a pečení býva zvykom: vzala som si to najlepšie z každého rožku trošku a spojila to do vlastného komba.
Spočiatku sa tento syrový krásavec pohyboval v mojom rebríčku náročnosti na najvyšších priečkach, ale je to fakt jednoduchý recept. Stačí ak dodržíte presný postup a nemáte čo pokaziť.

Ingrediencie:
Korpus
200 g maslových sušienok
150 g masla
Krém
500 g mascarpone
250 g mäkkého tvarohu
250 ml smotany na šľahanie 33%
1 vajíčko
1 vanilkový cukor
Slaný karamel
100 g trstinového cukru
45 g masla
65- 70 ml smotany na varenie
soľ podľa chuti
Maslové sušienky používam výhradne značky Sondey, ktoré kúpite v Lidli. Nakupujem tam aj mascarpone- zn. Italiamo (najvýhodnejšie 500 g balenie čo sa týka ceny a kvality).
Postup:
1. Korpus
Predhrejeme si rúru na 180 °C. Najprv vymixujeme sušienky, potom k nim pridáme maslo a ešte mixujeme (maslo pred tým necháme chvíľku postáť pri izbovej teplote).
Sušienky s maslom môžete spolu popučiť aj ručne, ale mixér vám ušetrí mnoho času. Tento mix masla a sušienok si vysypeme do okrúhlej formy na pečenie- vystlanej papierom na pečenie. Prstami utlačíme a vytvarujeme korpus.(Keď je korpus hotový, nezabudnite si pooblizovať prsty...)
Dáme do rúry zapiecť na 15 minút do zlatista. (Pri niektorých rúrach možno bude stačiť 10 min.- odporúčam jedným očkom sledovať). Po dopečení z rúry vyberieme a necháme vychladnúť. Rúru nevypíname.
2. Krém
Medzitým čo sa nám pečie a chladne korpus si spracujeme krém.Všetky ingrediencie spolu vymixujeme mixérom so šľahacím nástavcom. Mixujeme cca. 3-5 minút pri stredných otáčkach. Krém musí byť hladký a bez hrudiek (smotana na šľahanie, potrebuje s mixérom stráviť tiež trošku času).
Hotový krém si vylejeme na medzitým vychladený korpus a dáme piecť pri 180°C na 10 minút. Po 10 minútach znížime teplotu na 140°C a pečieme ešte cca. 30-35 minút.
Rúru počas pečenia v žiadnom prípade neotvárame!
Nezľaknite sa ak sa vám bude zdať cheesecake v strede príliš riedky. Po upečení ho necháme vychladnúť v otvorenej rúre.
3. Slaný karamel
Na panvici skaramelizujeme cukor, pridáme maslo a ešte za stáleho miešania minútku karamelizujeme. Pridáme smotanu, osolíme podľa chuti a necháme chvíľu vychladnúť.

Nedá mi nespomenúť moju susedu Soňu, od ktorej mám recept na tento slaný karamel. Mať susedu, ako je Soňa je dar a zároveň prekliatie. Vrátite sa domov z večerného behania s dobrým pocitom na tele aj duši a v tom vám zaklope suseda s ešte teplým koláčom v ruke. No nezabite ju a nemilujte zároveň. Snažím sa jej, ale túto zlobu pravidelne oplácať ;)
Na záver malá rada: Cheesecake by mal pred jedením pár hodín postáť v chlade. Je vraj potom lepší. Ja také skúsenosti nemám. Žeby slabá vôľa? Každopádne to skúste a dajte mi vedieť, či je to pravda :)
Dobrú chuť!