Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Vynikajúce talianske cestoviny, ktoré pozostávajú zo 4 základných ingrediencií, ktorými sú cestoviny, slanina, vajcia a čierne korenie. Povegánštiť túto živočíšnu bombu bola výzva, ale vôbec to nebolo nemožné. Ak ešte nepoznáte čiernu soľ kala namak, jej vajíčková chuť a vôňa vás ohromí. Zoženiete ju vo všetkých obchodoch zdravej výživy. Nenechajte sa zmiasť jej rúžovou farbou. Namiesto slaniny som použila tempeh, ktorý zoženiete aj v Kauflande alebo iných supermarketoch.

250 - 500 g špagiet
200 ml sójovej smotany
100 g kešu orechov
2- 3 strúčiky cesnaku
1/2 balenia marinovaného tempehu
1 PL lahôdkového droždia
kala namak soľ
nahrubo namleté čierne korenie
1. Na pár hodín namočíme kešu do vody (kým nezmäknú).
2. Rozmixujeme ich v mixéri pri nižších otáčkach, až kým nám nevznikne "maslo" (cca. 5 minút).
3. Pridáme sójovú smotanu, lahôdkové droždie a ešte raz premixujeme.
4. Na troche oleja opražíme rozpučený cesnak. Následne cesnak vyberieme a pridáme omáčku, ktorú ohrejeme.
4. Omáčku dochutíme kala namak soľou a nahrubo namletým čiernym korením. Korením nešetrite!
5. Na troške oleja do zlatista opražíme na kocky nakrájaný tempeh.
Tip: Omáčku neodporúčam premiešavať so všetkými špagetami, ale servírovať ju osobitne ku každej porcii.
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...