Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Och ako ja ich milujem... talianská kuchyňa je pre mňa vždy hrot! Pri týchto som použila "mäso" značky Next level meat, ale bežne zvyknem robievať čisto zeleninovú variantu bez mäsových náhrad. Namiesto "mäsa" teda môžete použiť na malé kúsky uvarenú mrkvu spolu s brokolicou a šošovicou. Postup je taký istý- uvaríme v paradajkovej omáčke. Obe verzie sú výborne, je to na Vás pre ktorú sa rozhodnete. :)
1 balenie bezvaječných lasagna cestovín
275 g mletého mäsa ( Next level meat)
100 g hnedej šošovice
550 g čerstvých paradajok
400 g arrabiata omáčky ( pasírovaných paradajok)
1 veľká cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
1/3 ČL čierneho korenia
1/2 ČL sladkej mletej papriky
1/2 ČL mletej rasce
soľ
sušená bazalka
čerstvá bazalka
slnečnicový olej
200 ml sójovej smotany
100 ml vody
soľ
mletý muškátový oriešok
vegánsky syr
1. V osolenej vode si uvaríme predmočenú šošovicu.
2. Na rozohriatom oleji opražíme cibuľu spolu s cesnakom.
3. Pridáme mleté "mäso", štipku soli, papriku, rascu a pražíme cca. 10 minút.
4. K mäsu pridáme na drobno nakrájané čerstvé paradajky spolu s bazalkou, uvarenou šošovicou a podusíme do zmäknutia.
5. Na záver pridáme pasírované paradajky, alebo arrabiata omáčku, čierne korenie a po prípade dochutíme soľou.
1. Na miernom plameni zohrejeme smotanu spolu s vodou. Ochutíme štipkou muškátového orieška, soľou. Zahustíme nastrúhaným vegánskym syrom. Nemiňte všetko-syr si nechajte aj na vrch lasagní. :)
Používam pekáč 30 x 20 cm. Na cestoviny si pripravíme misku s vodou do ktorej budeme máčať pláty cestovín.
1. Spodok pekáča polejeme bešamelom.
2. Plátky cestovín namočíme do vody- vytiahneme- nechame odkvapkať- ukladáme na pekáč. Máčame stále po jednom. Ak dáte namočiť cestoviny v kope, po chvíli sa vám zlepia dohoromady.
3. Vrstvu cestovín rovnomerne polejeme paradajkovou omáčkou.
4. Vrch paradajkovej omáčky polejeme bešamelom. Obe omáčky sa snažíme poliať aj na okraje cestovín.
5. Ukladáme ďalšiu vrstvu cestovín, no tento krát vystriedame otočenie (raz na výšku, raz na šírku, aby sa nám jednotlivé vrstvy previazali).
6. Rovnako postupujeme aj pri ďalších vrstvách.
7. Posledná vrstva bude pozostávať z cestovín. Na vrch rovnomerne vylejeme zvyšný bešamel a štedro posypeme syrom.
Lasagne pečieme pri 180 °C cca. 45- 50 minút. Na poslených 10 minút môžete pekáč presunúť vyššie aby sa nám syr na vrchu pekne pripiekol.
Podávame pokvapkané olivovým olejom a s čerstvou bazalkou.
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...