Makový koláč s citrónovou polevou

06.04.2021

Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom vápnika aj železa.

Ingrediencie:

400 g polohrubej múky

420 ml mandľového mlieka

160 g trstinového cukru

100 ml rastlinného oleja

60 g mletého maku

1 balenie kypriaceho prášku (12g)

2 ČL jablčného octu

štipka soli

pár kvapiek vanilkovej arómy

Postup:

1. V miske zmiešame mlieko spolu s 2 ČL jablčného octu a necháme chvíľu postáť.

2. Medzitým si v druhej miske zmiešame všetky sypké ingrediencie.

3. K mlieku s octom primiešame aj olej a pár kvapiek vanilkovej arómy.

4. Obsahy oboch mís spolu poriadne primiešame až nám vznikne hladké cesto.

5. Na pečenie použijeme menší pekáčik o rozmeroch cca. 35 x 25 cm, ktorý vymastíme troškou rastlinného tuku a vysypeme múkou.

6. Pečieme pri 180° C 20- 25 minúť. Či je koláč hotový zistíme pomocou drevenej špajle.


Citrónová poleva:

K práškovému cukru prilievame po troške citrónovej šťavy a vymiešame na požadovanú konzistenciu. O čosi zdravším variantom je použiť kokosové mlieko z plechovky a dochutiť ho práškovým cukrom a citrónovou šťavou.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri...

Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky