Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Ingrediencie:

720 g polohrubej múky

700 ml Sproud original mlieka ( môžete nehradiť akýmkoľvek sójovým )

260 ml repkového / slnečnicového oleja

200 g kryštálového cukru

70 ml čierneho čaju

40 g zemiakového škrobu

4 PL kakaa

2 PL jablčného octu

3 ČL perníkového korenia

1 bal. kypriaceho prášku do pečiva ( 12 g )

1/2 ČL mletej škorice

1 ČL sódy bikarbóny

Na vrch:

marhuľový lekvár / džem

horká čokoláda na poliatie

sladká posýpka na ozdobenie / orechy

Postup:

1. Uvaríme čierny čaj ( môže byť aj sáčkový ). Necháme vychladnúť.

2. Mlieko zmiešame spolu s octom a necháme chvíľu odpočívať.

3. Vo väčšej mise zmiešame všetky sypké ingrediencie. Pridáme k nim vychladený čierny čaj, mlieko s octom a olej. Poriadne premiešame.

4. Cesto vylejeme na pekáč vymastený rastlinným tukom. Ja používam pekáč s rozmermi cca. 23 x 35 cm. Vyšiel mi vysoký perník ako vidíte na fotkách. Ak máte radšej nižší rozmer koláču, pripravte si polovičnú dávku. Alebo pripravte klasickú dávku ako píšem v recepte ale vyberte si väčší pekáč.

5. Pečieme pri 180 °C cca. 45 minút. Stred perníka vám trošku narastie do výšky, no po vychladení pekne klesne.

6. Vychladený perník potrieme marhuľovým džemom a polejeme čokoládou. Dozdobiť ho môžete orechmi, kokosom alebo farebnou posýpkou.

Môžete ma sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri...

Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky