Sladké raňajky
2 PL kokosového mlieka z konzervy
Ja sa na Vianoce teším snáď iba kvôli šalátu a kapustnici. Celý rok ich poctivo nejem, aby som si ich mohla cez sviatky naplno vychutnať. Tieto Vianoce budú moje prvé vegánske a tak som sa tešila obzvlášť. Stihla som už ochutnať šalát do ktorého šla bezvaječná majonéza a vymyslela som teda lepšiu verziu. Namiesto majonézy použite bezvaječnú tatársku omáčku. Je to "tajná prísada" môjho ocka, ktorý ju do šalátu vždy pridával spolu s majonézou. Preto mi vždy náš chutil úplne najviac. Tento šalát je naozaj totálne na nerozoznanie od "klasického". Mám to potvrdené aj od nevegánov, takže môžete si byť 100 % istý. :)
1 - 1, 2 kg zemiakov
450 g bezvaječnej tatárskej omáčky (Doma)
400 g zaváraného hrášku v konzerve
2 stredné zavárané kyslé uhorky
1 cibuľa
1 väčšia mrkva
1- 2 PL uhorkovej šťavy
1-2 PL vody z varenia mrkvy
kala namak soľ
čierne korenie
1. Umyté zemiaky varíme so šupkou v mierne osolenej vode do zmäknutia. Pozor aby sa nerozvarili.
2. Mrkvu nakrájame na malé kocky (také rozmery, aké chcete mať v šaláte) a varíme v jemne osolenej vode do zmäknutia. Po uvarení si necháme trošku vody z varenia bokom.
3. Cibuľu pokrájame na drobno. Ak vám v šaláte vadí čerstvá cibuľa, po nakrájaní ju zalejte vriacou vodou a po pár minútach sceďte.
4. Uhorky si nakrájame na drobné kocky ( ja osobne krájam na úplne miniatúrne :))
5. Uvarené zemiaky, necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme pomocou príborového nožíka a buď pretlačíme cez kovové koliesko na šalát, alebo nakrájame na na malé obdlžníčky.
6. Pridáme tatársku omáčku. Do skiel od tatárskej nalejeme šťavu z kyslých uhoriek, vodu z varenia mrky. Sklíčka poriadne pretrepeme a prilejeme k šalátu.
7. Osolíme, dochutíme čiernym korením a poriadne premiešame.
8. Šalát necháme do druhého dňa postáť v chladničke, pretože na druhý deň je samozrejme najlepší.
Na druhý deň ho môžete ešte dosoliť, pretože zemiaky stiahnu soľ trošku do seba.
2 PL kokosového mlieka z konzervy
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)