Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Zdravý, ľahký pokrm, ktorý sa v týchto letných mesiacoch ideálne hodí na obed. Na záhradách a v obchodoch môžeme nájsť čerstvú sezónnu zeleninu z ktorej si jednoducho pripravíme takýto zeleninový tanier.

250 g brokolice
1 stredne veľká mrkva
5-7 PL ovsených vločiek
1 červená/ biela cibuľa
3-4 strúčiky cesnaku
1 ČL majoránu
1 ČL soli
štipka pipru
nasekaná čerstvá petržlenová vňať
zemiaky
sójové mlieko
rastlinné maslo
cibuľa
čerstvá petržlenová vňať
soľ
čierne korenie
1. Brokolicu nakrájame na menšie ružičky a varíme kým nebude "al dente".
2. Uvarenú brokolicu spolu s ovsenými vločkami a nastúhanou mrkvou rozmixujeme ponorným mixérom.
3. Na drobno nakrájanú cibuľu môžete pred pridaním do cesta spražiť na panvici, alebo ju primiešať surovú.
4. Primiešame prelisovaný cesnak, majorán, soľ a čierne korenie.
5. Mala by nám vzniknúť kompaktná hmota, ktorú si pomocou dlaní vytvarujeme do tvaru karbonátku. Ak sa vám zdá cesto príliš riedke, primixujte viac ovsených vločiek.
6. Karbonátky poukladáme na pečiaci papier a pečieme v predhriatej rúre na 190 ° C cca. hodinu. Dĺžka pečenia závisí od konkrétnej rúry. Približne v polovici dobe pečenia, fašírky obrátime na opačnú stranu.
Je tu ešte varianta, že karbonátky pečieme dovtedy, kým sme si istý, že sú v takom štádiu upečenia, kedy sa nám na panvicu nebudú lepiť. V tom prípade ich môžete dopiecť na panvici, ja ale preferujem zdravšiu variantu pečenia v rúre.
Uvarené zemiaky vymixujeme spolu so sójovým mliekom, maslom a soľou podľa chuti. Do kaše pridáme spraženú cibuľku a dochutíme na drobno nakrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou a čiernym korením.


Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...